la 1480 m altitudine in PN Retezat
Share Button

Va invitam cu drag sa luati parte la unul din evenimentele de la cabana noastra.

Retezat maraton
In fiecare an, incepand cu 2011, Retezatul este gazda evenimentului Retezat Maraton.
Competitia e de tip ‘Trail Running’ – alergare pe cararile
Parcului National Retezat (pe traseele turistice existente).
E una din competitiile care s-au nascut in 2011.
In Romania cele mai multe competitii similare sunt acum la cea de-a 3-a editie.
Se adreseaza atat ‘profesionistilor’ cat si ‘pasionatilor’ de trail running si, bineinteles, celor care vor sa vada frumusetile Retezatului intr-o singura zi si intr-un cadru organizat.
Sunt trei probe la care se poate participa: una de maraton ~42Km (~37 pe traseul din 2013), una de semimaraton ~22Km si una de cross ~14Km.
Toti pleaca din Râusor si se intorc in Râusor, traseele fiind de tip ‘bucla’.
Traseul comun e Râusor->Vf. Retezat.
mai multe detalii pe site-ul organizatorilor
http://retezatmaraton.ro/wprm/2011/07/hello-world/

Cupa Bolovanul
Un altfel de 1 Mai in Retezat
Ca in fiecare an Cabana Pietrele ii gazduiește pe cei sosiți in Retezat pentru Cupa Bolovanul, și îi așteaptă cu tradiționala mămăliguță
„Cupa Bolovanul“ a apărut dintr-o glumă, în 1975, pe 1 Mai. Era primul an în care nu se mai defila – îşi amintesc cei care au înfiinţat competiţia. Fiind liberi, iubitorii muntelui s-au adunat la Pietrele şi, cum era zăpadă, au încropit o întrecere de schi.
Seara s-au lovit de o dilemă. Cum să-i spună întrecerii. Câştigătorul concursului a fost Ştefan Fara, iar omul a voit să-şi primească trofeul. Atunci, un alpinist s-a dus la râu, a luat un bolovan şi i l-a dat drept premiu.
Mai târziu, bolovanul a fost şi inscripţionat. Aşa a apărut „Cupa Bolovanul“. „Trofeul” de acum patru decenii s-a pierdut, dar a rămas spiritul întrecerii, care marchează sfârşitul sezonului de schi.

Festivalul nasciselor
Mii de narcise salbatice pot fi admirate din 15 mai pana spre finalul lui iunie intr-o rezervatie de pe raza localitatii Salasu de Sus. Peisajul unic oferit de poiana cu narcise de la poalele muntelui este prilej de festival pentru locuitorii satelor din zona.
Festivalul Narciselor va avea loc ca in fiecare an, in al treilea weekend al lunii mai si va cuprinde concerte, manifestari culturale si tradiționalii virșli de Sălaș.
Poiana in care florile salbatice acapareaza cateva hectare are si ea o poveste interesanta pentru orice turist. Se intinde pe o suprafata de aproximativ 20 de hectare intre localitatile Salasu de Sus si Nucsoara, in apropierea Parcului National Retezat si este o “insula preistorica”, in care cresc plante care au rezistat inca din perioada glaciara, cand toata zona era o imensa taiga, aproape la fel cum este astazi Siberia.
Din paradisul de plante preistorice, poate cel mai mult atrage un “regal”, cel al narciselor. Florile care au pus stapanire pe intreaga poiana de langa comuna sunt o adevarata desfatare pentru turisti. Aparitia florilor in insula de la poalele Retezatului, in perioada in care n-ar mai trebui sa infloreasca, este explicata de specialisti prin faptul ca printre pietrele de granit de sub sol curg ape reci din Muntii Retezat, care “au efect de frigider si racesc locul”. Astfel, aici s-a pastrat o insula cu un climat rece si umed, unde pot fi observate vietati extrem de interesante.
Odata cu aparitia narciselor, in poiana se “trezeste la viata” si fluturele Grilaj. Acesta nu traieste decat cateva zile. Batranii povestesc ca acest fluture ii calauzeste pe cei morti in “Lumea de apoi”. Un alt fluture care este intalnit in Poiana Narciselor de la poalele Retezatului, Albastrita (foto), are o poveste la fel de interesanta. Despre Albastrita se spune ca isi hipnotizeaza victimele, mai exact furnicile, pe care le ademeneste cu niste sunete speciale, apoi secreta o substanta hipnotizanta. Tinta Albastritei nu sunt furnicile, ci musuroiul lor. Odata hipnotizate, furnicile duc Albastrita in musuroi, unde fluturele gaseste caldura, adapost si hrana suficienta, fara a depune nici un efort. In timpul festivalului, li se permite turistilor si invitatilor sa culeaga cate o narcisa, pentru a avea o amintire din acel loc.